Sunday, April 23, 2017

26

26 hari ini.

Setahun lebih tua. Semoga lebih baik dari sebelumnya. (^- -^)



M.

Saturday, April 22, 2017

Review: Movie Filipina yang menarik! Part 2

Assalamualaikum.

Here's the second part of my review. Tak sangka aku berjaya buat part two. Kali kedua aku berjaya buat post di belog ada part two maybe lepasni ada part three? Yeah pencapaian tu kalau berjaya..hehe. Ok, mari aku nak ulas filem filipina yang aku dah tengok dan ia menarik bagi aku. Kalau kau tengok lepastu rasa meh? Itu bukan masalah aku, dah cakap ini personal review aku kan.
The Gifted
Filem ni memang best sebab dia bukan cerita cinta semata-mata, ia lebih kepada persahabatan dua orang budak perempuan iaitu Zoe (Anne Curtis) dan Aica (Christine Reyes) yang 'gifted'. Senang cerita mereka berdua ni genius sejak kecil. Disebabkan mereka ni gifted memang perangai pelik daripada pelajar-pelajar lain la, susah nak ada kawan sebaya yang memahami pemikiran depa dua. Kepelikan itulah yang buatkan depa dua ni berkawan sebab depa rasa macam saling memahami dan mudah nak berkomunikasi. Zoe ni anak orang kaya yang gemuk dan Aica sebaliknya keluarga biasa dan kurus tapi muka berjerawat la.

Aica ni pandai matematik dan Zoe ni pandai more to sains tapi selalunya Zoe memang jeles dengan Aica sebab Aica selalu top dan lebih daripada dia. Bila masuk sekolah menengah Aica selalu la gegedik nak ada boyfriend tapi Zoe macam whattehel bitch. Ada student baru nama Marco (Sam Milby) masuk sekolah depa, Aica pun duk crush la. Zoe memang tak suka bercinta ni tapi dia rasa macam ni la peluang nak buat Aica hilang fokus dan dia boleh jadi top. Jadi Zoe berpakat dengan Marco. Berpakat apa? Sila tengok sendiri..satgi spoiler banyak frust pulak hehe. Cerita ni dari Zoe dan Aica di zaman sekolah rendah, sekolah menengah sampai lah depa berjumpa balik masa reunion iaitu bila dah dewasa. 

Rate: 4/5 
Tema: Persahabatan
Tips: Tunggu sampai habis kredit nama tau. Ada benda menarik kat situ. Mesti ampa terkejut. :)

Always Be My Maybe
 
Selalu orang cakap always be my baby kan, kali ni berbeza ya, always be my maybe. Kalau anda terer boleh teka jalan cerita pasaipa apa. Filem ni pasal lelaki playboy yang dikecewakan dan berjumpa dengan perempuan yang juga dikecewakan. Standard filem watak utama lelaki tu mestilah super rich, Jake (Gerald Anderson) anak orang kaya yang bertemu dengan Tintin (Arci Munoz) seorang make up artist yang datang sebab ada photoshoot kat beach resort milik Jake. 

Kawan-kawan Tintin ni pakat cabar dia untuk ngorat Jake yang waktu tu duk lepak sorang untuk buktikan Tintin ni dah move on. Apa lagi, on! Sekali sembang-sembang depa macam sekepala pulak. So, depa lepak sembang sampai ke pagi dan lepastu decide depa patut berkawan dan jumpa bila balik Manila nanti. Sebagai manusia yang bitter dan sebenarnya taklah move on sepenuhnya lagi dari break up yang lalu, depa dua boleh relate to each other dan jadi macam bff la. Filem ni hopeless romantic la dan sebenarnya agak realistik jugak sebab depa bukan pooff tengok terus jatuh cinta, depa take time to be friend, know each other..they even double date k..haha. Tengok la sendiri macam mana love grows between them.

And plus point pasal filem ni iala Tintin selain MUA dia juga seorang vlogger. Dia selalu viral sebab video tutorial make up dia yang super lawak gila. Nak tau kenapa video tu lawak, please tengok filem ni. Video tutorial make up paling real dan lawak. Kalau ada vlogger Malaysia buat video camtu confirm ye viral sat ja.

Rate: 3.5/5
Tema: Percintaan
Four Sisters & A Wedding
Seperti tajuknya ia pasal 4 kakak yang rasa macam apahal adik bongsu kita nak kahwin ni, kita kena check betul-betul. Kisah keluarga Salazars yang bermacam-macam kerenah. Semua bermula bila adik lelaki satu-satunya, CJ (Encheong Dee) bagitau dengan gembira kat kakak-kakak dia yang dia nak kahwin so please semua balik la rumah camtu la gaya dia. Kakak ke-4 Gabbie (Shania Magdayao) tinggal dengan keluarga jadi dia pujuk la semua balik. 

Kakak sulung, Teddie (Toni Gonzaga) duk di Madrid dan bekerja sebagai maid tapi dia bagitau dia kerja as lecturer kat keluarga dia. Kakak ke-2 Bobbie (Bea Alonzo) pulak duk di New York dengan boyfriend dia Tristan (Sam Milby) yang juga seorang duda yang ada anak perempuan seorang, Trixie. Kakak ke-3 Alex (Angel Locsin) pulak keja di belakang tabir dan yang buat jadi complicated ialah Alex ada boyfriend penyanyi band yang juga adalah ex boyfriend Bobbie. 

Yang lawak pasal cerita ni ialah dengan adanya tunang CJ iaitu Princess yang perangai memang princess habis. Princess dengan mak ayah dia memang sesuatu tapi lawak tau. Hang tengok filem ni hang paham la kenapa aku kata keluarga Princess ni sesuatu..hehe. Keseluruhan cerita ni memang menghiburkan dan ada part sedih lagi-lagi bila semua orang start open up to each other.. Menitik jugak air mata sebab macam uuuu sedih tapi jangan risau part sedih sikit sahaja. Sangat suka cerita ni sebab macam everyone in character dan nampak real. 

Rate: 4.5/5
Tema: Keluarga

Ok, done review. Ketiga-tiga ni aku suka dan yang paling aku suka dalam 3 ini ialahhhhh *insert drumrolls* Four Sisters & A Wedding! :D Sebenarnya banyak lagi movie filem Filipina yang aku dah tonton tapi disebabkan kurang power malas sikit la nak review. InsyaAllah part 3 akan datang, sooner or later. :)

Untuk review sebelum ini, klik sini: Review Movie Filipina Yang Menarik Part 1

M.

Friday, April 21, 2017

Makan di Rakshee dengan Dr. Piqah

Assalamualaikum.

Aku rasa aku pi makan kat Rakshee ini adalah kisah tahun lepas, oh maaannn tapi tak mengapa aku masih nak abadikan dalam belog ni. Mana nak tau tua sikit nanti macam ehh aku enjoy jugak masa muda aku eh, gitu. Motif? Haha. Aku banyak entri delayed sikit, delayed gilaaaa dan delayed level buang dalam tong sampah. Inilah masalah bila hang ada tabiat suka tangguh-tangguh, bad habit! Jangan ikut perangai ini. Ok menurut ig aku, kami pi makan ni 4 Disember 2016. Berguna juga ada ig rupanya.

Berbalik kepada sesi makan-makan bersama Dr. Piqah, rasa macam tak pernah cerita lagi pasal Piqah kat sini. Piqah ialah doktor, bukan doktor manusia, bukan doktor setan dan bukan juga doktor cucuk sendiri. Piqah adalah seorang doktor natanggg! Kalau baca salah nada macam maki pula ye..hehe. Ok lah serius, Piqah adalah seorang doktor veterinar/doktor haiwan. Piqah ni sebenarnya roommate aku di zaman form 2 masa mula-mula pindah ke Pendang. Maybe aku patut tulis nanti pasal zaman sekolah kami yang lalu hahaha (macam dak ja, ok, tak janji). Maybe.

Memandangkan aku sambung belajar di KL dan Piqah pun baru tak baru sangat la berhijrah ke KL untuk meneruskan karier dia, maka kami selalu la berjimba bersama-sama. Kadang sebulan sekali, kadang dua bulan sekali ikut kadar kesibukan masing-masing. Biasanya hang out dua orang senang sebab takyah nak payah tanya sana-sini dan end up hareeee semua acah busy, tak jadi. Anda pasti memahami jika anda mempunyai kawan di dunia ini.

Rakhshee ni Piqah la yang suggest, kebiasaan pun dia la suggest aku ikut ja. Mana aku nak pi tau KL ni ada apa, aku tau ada KLCC ja ahaha. Ok, lame. A day before pi makan Piqah bagitau dan aku memang google la nak tengok apadia la bendanya Rakshee ni. Nampak seperti Boat Noodle, fyi aku Boat Noodle tak pernah makan, tau signature orang susun mangkuk tu ja. Jadi keesokan pagi Piqah sampai la depan kolej aku dan terus pi area Damansara. Alamat satgi aku letak kat bawah k.


Nampak kan mangkuk kecik tu, ianya ialah bakso dengan harga RM 1.90 semangkuk. Sedap! Kuah kaw. Aku kan tak pernah makan bakso sebelum ni so aku tak reti nak bandingkan dengan kedai lain tapi yang aku tau kuah dia memang sedap. Kuah dia bukan kuah sup macam kosong air semata-mata, memang dapat rasa banyak effort nak buat kuah tu. Nak explain lebih pun dah lupa..lol. Tapi sedap! See penat la nak ulang sedap banyak kali.

Dan kami order juga Baked Pasta Marinara erk alamak lupa harga. Rasanya less than RM 10 bagi sepinggan. Ok dah pi google, harga pasta kat sini RM 9.90 sahaja dan meatball banyak wei. Aku rasa specialty Rakshee ialah meatball. Bagus, usahawan berfokus..senang nak attract orang, kalau ada buat meatball  frozen untuk dijual pun bagus jugak kan. Air depa limited choice, ada teh botol ja, feeling oldskool sangat. Dalam 2-3 jenis teh botol ada tapi aku ok ja..semua boleh minum. Total makan untuk 2 orang adalah kurang dari RM 50.. Kenyang sampai petang.

Cerita pasal Rakshee ni pintu depa cat warna hitam aku dengan Piqah macam "eh tu pintu ka tingkap boleh ka kita masuk ikut side ni?" Kami rasa insecure sebab tak nampak handle pintu haha boleh dak macam tu. Rupanya ada ja handle pintu tu  tapi camouflage di sebalik cat..ceh. Aku dengan Piqah memang selalu janji time lunch, masa sampai tu expect Rakshee dah meriah sebab tengahari weekend dalam pukul 11-12 lebih camtu sekali krikk krikk kami first haha. Itu kami confused dengan pintu tu. Tapi tak mengapa sebagai first customer dan lembab buat keputusan macam aku ni, kira tak stress la kot kena maki dengan customer lain sebab order lembab. 

Makan kat sini self-service eh orang panggil benda tu aaa lupa. Kita order kat kaunter, bayar, depa bagi alarm (?) yang akan bunyi bila order siap, collect order kat satu bahagian macam open kitchen. Alarm kami tak bunyi ataupun kami tak perasan sebab duk rancak sembang. Staf depa habaq la "Mai ambik makanan ampa ni, tak lapaq ka? Sembang kencang pun bukan ampa boleh kenyang!" Hehe ok tipu, mana ada staf mana-mana kedai nak cakap camtu. Dia bagitau la sopan ja kat kami, katanya maybe alarm tu bateri weak so tak menyala seperti normal. Padahal aku rasa maybe benda tu menyala tapi kami sibuk sembang sampai bateri dia habis haha. Maap! -.-"

Rakshee
No 13G Jalan PJU 5/20A, The Strand, Kota Damansara
012-2474 673

Open hours :
Tuesday to Sunday - 12pm to 10pm
Friday - 3pm to 10pm

Check out ig mereka ok, kalau sesat tu ada contact no., call ja terus. 
Nampak macam depa ada bukak branch baru, bagus bagus!

Hashtag Rakshee ialah #areyouraksheeenough ?
Jawapan aku adalah: raksheeaaa 
(read:rahsia) LOL
Penat pulak buat lawak hambar -.-

Okbye.
M.

Sunday, April 16, 2017

Serai Pavillion with Girlfriends

Ohmannn ini delayed punya cerita ni.
Ianya sebelum Chinese New Year hari tu ;p

Ok this time aku keluar makan dengan my Awesome A, jika anda sudah agak lama membaca belog ini pasti dah tau..siapakah mereka itu. Masalah sekarang ada orang baca lagi ka belog ni? Aku rasa aku sorang ja baca lel. Tapi tak mengapa, aku memang takdak masalah kalau sembang dengan diri sendiri pun, self talk gitu hah.

Pada hari tersebut emm malas nak buka insta check date, aku adalah lewat..dalam dua jam lewat sebab aku kerja. Dan nak jadi cerita kerja aku perlukan aku duduk dan siapkan at certain place, tak boleh bawak balik dan siapkan di mana-mana sahaja yang aku suka seperti kebiasaannya. Kebiasaannya aku siapkan kerja aku dalam bilik sama ada di meja study ataupun sambil bergolek di atas katil. Kadang tu sempat la tidur petang ataupun makan jajan sambil tengok movie. Wei ni keja ka curi tulang? Mesti hang terdetik nak tuduh macam tu kan. Takpa, lain post kita cerita pasal nature kerja aku. Panjang pulak aku explain macam lupa noktah nak letak kat mana adoi. 

Ok, berbalik kepada hari kejadian..hanya aku, El dan Pah sahaja yang berfoya-foya kerana Tikah jauh di utara. Hmm macam ada rhyme disitu..kagum sat. Keputusan untuk keluar ni dibuat selepas El ada cuti apa tah sebab sebelum tu yang aku selalu jumpa adalah Pah. Maka, rezeki la dapat jumpa bertiga walaupun tak cukup geng, tak apa. Tempat dipilih oleh Pah sebab taktau pasaipa perempuan tu nak pi Pavilion, aneh kot. Sampai la ni Pah tak jawab soalan aku yang ini, why Pavilion?? Nampak, aku pun curious tak habis lagi ni. Bagi aku pi Pavilion macam takdak apa! (excuse me please, poket menyedihkan seperti aku memang takmau pi tempat sebegitu) T_T

Berbalik kepada makanan, aku memang tak reti food review ni sebab melalut pasai event yang tak perlu adalah lebih daripada cerita pasal makanan. Kami lunch di food court KLCC, memang tak ambik gambar sebab aku lambat dah. Sampai ja beli makanan, ngap! Depa dua aku taktau la..hehe. Depa dua makan makanan Korea apa aku pun taktau yang aku sempat tengok ada kimbap enam ketul (tu pun kalau ingatan aku buat kiraan betul). Aku, makan makanan kebiasaan food court yang teragung (at least for me) sizzling!! Tapi taklah teragung sangat sebab aku dah reti buat sizzling yang sedap hehe *flip bawal-disclaimer: pandangan anda sama ada bawal itu sejenis ikan atau tudung tidak mempengaruhi kemerepekan kisah ini*

Usai makan, pi solat zohor dan terjumpa someone bukan artis tapi famous. Lalu aku dengan El duk 'eh yaka dia tu? macam dak ja?' lepastu cubaan peek nak pastikan betul ka tidak. Memang betul, sebab El confident gila, pastu bangga dengan kebolehan dia mengecam manusia famous. Cerita pasal orang famous ni aku malas nak layan sebab confirm El nak start cerita pasal boyfriend khayalan dia, Zul Arifin. Hey, taktau berapa juta kali aku nak kena dengar dia punya kisah head over heels kepada lelaki yang peratus depa nak jumpa tu mungkin 20% pun tak sampai. Ni kalau El baca ni mesti dia bising kat aku hahahahaha i don't care! 


Setelah itu, kami bersama-sama la ke Pavi atas sebab yang aku pun tak faham sampai la ni (masih tak puas hati..haha). Pasaipa panjang sangat ni, dah berapa perenggan tapi food review tak masuk lagi wuwuwu penat la. Ok, kami makan kat Serai ni sebab orang kata pavlova dia sedap. Sebagai manusia pertama kali makan pavlova aku rasa ok la, so-so ja. Ya, aku jarang makan manisan kalau makan tu sebab teringin ja which is very unusual. Berbalik pada pavlova Serai ni, kalau berdasarkan gambar ni kami bertiga setuju bahawa yang bukan pavlova tu lagi sedap. Ampun tak ingat nama dan bukan ada resit kat aku pun jadi aku taktauuuu. Nak recommend pun fail la gini. Yang aku tau dia macam ada kacang pistachio (kot) sedap! Dan rasa tak muak serta yang paling penting tak manis sangat. Espresso tu aku punya so aku tau nama dia haha..kena kecam sebab minum tak letak anything, pahit gila. Aku suka ja tapi sebab nak share aku letak la sedikit kemanisan untuk dikongsi bersama. Still, depa rejek  pelawaan aku sebab letak gula pun pahit. Sedih, kan? #StoryOfMyLife


Dan, ya itu gambar nak buktikan memang time CNY, siap tanglung bercahaya lagi hah. Cerita makan tu seciput ja, yang merapu jauh tu punya la banyak perenggan. Sorry la aku memang mudah hilang kawalan lalu lari tajuk.

M.

Saturday, April 15, 2017

Pengalaman Assessment & Interview FGV (Management Trainee)

Assalamualaikum.

Cerita ini sungguh lama. March 2016. Setelah lebih setahun baru aku edit draft sebelum publish di sini hehe sorry. Nak kena cerita juga sebab kenangan, sebab pengalaman. Basi pun takpa kot. Mungkin berguna untuk mereka yang nak pergi interview dan nak cari maklumat pasal management trainee FGV ini sebab dulu aku pun jenuh meng-google masa nak pi interview. Taip ja keyword tu nanti muncul la cuma tak ramai yang blog about this. Malas nak cari balik but then blogger who blog about this, thank you so much, anda sangat membantu :)

Okay, setelah mendapat email dari pihak HR aku pun bagitau ayah. Masa ni memang hopeless dan jobless serta hanya menambah lemak sahaja di rumah. So, kami berdua pun decide untuk ke KL dengan menaiki train ETS sebab waktu tu ETS baru ja memulakan perkhidmatannya. Cerita naik ETS hari lain nah. Harini fokus pada assessment dan interview FGV.

Interview dibuat di Hotel The Zone, KL dekat dengan KLCC sebab aku jalan kaki ja pi situ since ayah aku tunggu kat Masjid KLCC masa nak balik. Aku sampai awal la, before 8am dah sampai kalau dengan ayah aku memang takkan lambat la. Sampai tu terus tanya receptionist kat mana hall untuk FGV punya assessment sebab bukan FGV sahaja yang buat kat situ, macam-macam event ada dari company berbeza. Dan masa aku pi ni hall dia bukan dalam area yang sama dengan receptionist tu, kena naik tangga tingkat atas, lepastu ada pool, macam open space yang nampak pencakar langit kat KL ni, tak sure nampak KLCC or tak. Tak ingat nama hall dia apa tapi spesies bunga la, standard hotel Malaysia. Make sure tanya receptionist sebab semuanya jadi mudah, tak sesat dan tak lambat. Then, sila register kedatangan sebab depa akan bagi nombor macam pi audition tu tapi taklah besaq gabak, just small paper, lekat la kat tudung/poket kemeja ka..takyah hipster sangat lekat  nama/nombor kat pinggang. Ingat nak pi tuju lagu ka?


Stage 1: Assessment:-

Part 1: English - Kalau dah biasa jawab soalan EST untuk SPM tu kira ok kot. Sebab banyak term science and technology. Kalau lambat tangkap rugi masa, tu ja. Tiap tahun aku rasa soalan sama sebab buku soalan tu tak boleh diconteng. Kalau anda pernah ambik EST dan ada buku latihan zaman SPM dulu elok juga revise, i did that. Taklah aku nganga tengok term science..ok, i use to hate science sebab to aku kena familiarize baca sana-sini supaya otak aku 'cerah'. Taktau korang paham tak apa aku cuba sampaikan ni.

Part 2: Matematik- Sebenarnya basic matematik ja cuma angka yang diguna dalam pengiraan adalah puluh ribu atau ratus ribu. Maka lambat la nak menekan punat kalkulator. Jawab soalan matematik PTD susah lagi hahaha. Case dalam soalan pun related dengan FGV la, contoh: jika pengeluaran palm oil ialah sebanyak 56% berapakah..... Paham tak? Dia akan guna situasi berkait dengan operasi FGV. Takkan dia nak bagi soalan berbunyi, jika 54% doktor gigi dalam malaysia mempunyai gigi buruk dari total 567,876..berapa orang yang giginya cantik? Takdak kaitan doktor gigi dengan operasi FGV k. Wei ni contoh, jangan marah.

Jangan risau semuanya soalan objektif, ya ABC!! Soalan semua dalam bahasa Inggeris. Ingat interviewer dengan HR depa ada banyak masa ka nak tanda jawapan soalan subjektif? Stage 1 & 2 nak settle within 1 day haruslah cepat, mudah dan seringkas yang mungkin.

Break!
Lepastu minum pagi lebih kurang 1 jam kot, tak ingat lah dah setahun wei. Sementara depa nak tanda dan select next stage punya candidate depa bagi kita makan. Makanan so-so ja, nasi lemak dia belum cukup power..ni lidah aku nah orang lain aku taktau. Yang sedap teh tarik. Ada mi goreng dan kuih-muih juga. Ok lah bagi sesi minum pagi.


Stage 2: Group Discussion, Presentation & Group Interview:-

Lepas settle depa select candidate based on assessment, depa akan panggil suruh berkumpul dan seterusnya umumkan nama/nombor kita dalam group of 6. Group akan dibahagikan oleh pihak HR. Terimalah nasibmu seadanya. Tajuk akan diberi dan anda diberi kertas mahjung untuk dilukis apa-apa yang patut untuk presentation nanti. Baru nampak flow nak present apa depan panel interviewer. Gaya, mutu dan keunggulan.

Perbincangan dan presentation adalah berdasarkan case study. Satu group tu kira macam satu company consultant yang akan consult company yang ada masalah. Juga ada Q&A sudah tentulah tuan-tuan dan puan-puan. Bukankah kita semua maklum bahawa Q&A ialah sesi paling disukai seantero alam *rolling eyes*. Aku syak aku fail tang presentation ni lah..memang lemah sebab berbulan aku tak berdunia dengan orang luar apatah lagi cakap Inggeris, memang tak smooth la.

Sejurus selepas pembentangan tamat which is tak lama pun rasanya macam setengah jam ja (presentation + Q&A), sesi diteruskan dengan temuduga oleh panel yang sama kita present tadi. Yang masa tahun aku pi lah. Kalau lepasni depa buat style lain, itu luar kawalan aku la. Bergilir-gilir la panel tanya one by one sebab ada enam orang kan. Jujurnya aku memang malu haha sebab interview kan macam nak cakap, pick me because i'm the best gittew. Apak malu. Sebenarnya lama gila group kami kena interview nak dekat dua jam. The other group with different panels dah silih ganti dua ke tiga group entah.

Lepas habis interview the other groups tanya, kami kena bash or ada buat salah ka sebab kena tahan lama dengan interviewer. Padahal dak, each and everyone dalam group aku tu banyak gila cerita hidup depa. Panel dengan candidate macam duk sembang kedai kopi, tu sebab lama..haha. Group tu tanya bukan apa sebab ada group sebelah kena marah sebab apa entah, masa kami dah habis di-interview tu ternampak satu group ni kena marah, ada juga candidate hujan air mata kat situ. Persoalan dia kenapa orang kena marah masa interview eh? Curious jugak aku.

Kalau tak salah memori aku ni, lunch juga disediakan..rezeki ye dak. Lunch ok la tapi dah sejuk pun masa kami makan..nampak dak lama mana dalam tu. Bagus pengalaman pi interview ni. Aku berharap juga mulanya tapi bila tengok orang lain, sedar diri la haha. Ada yang pengalaman dia memang dah banyak, berbanding dengan aku memang jauh la beza. Dua orang daripada group kami dipanggil balik untuk interview special, lepas kami habis lunch sama-sama ada staff panggil depa. Aku rasa sebab background keja depa memang relatable dengan FGV, good for them. Masa dengar working experience depa time interview pun aku macam hmm depa ni bagus ni.


Tips!
1. Praktis cakap Inggeris lebih sikit, lagi-lagi kalau dah enam bulan duk rumah tak berdunia dengan orang.

2. Pakaian kemas please, nak mintak keja management takkan la pakai baju macam nak mintak keja model kan?

3. Resume kemas dah relevant. Kalau hang letak some information yang buatkan orang trigger nak tanya soalan sila bersedia dengan jawapan munasabah dan tak defensive melampau k.

4. Pastikan background FGV tu hang tau dengan padat dan tepat. Contohnya upstream dan downstream apa yang depa ada. Yang ni kira macam must-know question la. Pi hafal yang tu. Dan top management macam pengerusi Felda tu kena tau juga la, pengetahuan am.


Akhir kata, berlapang dada kalau tak dapat sebab rezeki Allah tu luas. Aku ok ja fail benda ni..halfway sahaja journey aku kat situ tapi mata dan minda aku terbuka lebih luas la. Semoga berjaya jika anda bakal pergi assessment dan interview ini dan jika gagal jangan la putus asa. Come on la, hidup perlu diteruskan ;)

M.

Friday, April 14, 2017

Muncul kembali sesuka hati

It has been awhile kan. Entah, semangat macam dah hilang. Am not sure what and why. Belog memang malas berganda tapi rasa malas tu berjangkit ke media sosial lain juga. Twitter lah kot aku rajin berkicau sebab sana banyak drama (?) hehe. Instagram hanyalah medium aku menanda tarikh. Yes, sometimes aku just post gambar something or quote just to remind myself. Seperti tarikh anniversary mak ayah aku, tarikh dating aku or tarikh aku berjimba dengan kawan. Mostly jimba dengan kawan meriah sikit la sebab ada wefie. Kalau tak? Foods or just boring things. Apa nak expect nama belog pun hambar, sedikit sebanyak menggambarkan personaliti aku ye dak ;p

Mac lepas sangat busy, sangat sebab semester ini aku saja gatal ambik tiga subjek. Bila hang study full time dan kerja juga full time, ianya bukan pilihan bijak untuk ambik banyak paper ya kawan-kawan. Zaman undergrad tak mengapa, lagi lima jam nak hantar assignment pun boleh perah otak. Postgrad jaaaaauhhhhhh (nampak tak jauh tu?) berbeza..kadang seminggu ada masa tapi masih otak hang tak mau berkerjasama untuk mencerna apa hang dah baca. Jurnal pula sejenis bahan bacaan yang aku kira dicipta untuk menyeksa jiwa dan raga manusia. Isi jurnal tu yang kita nak! Tapi halangan terbesar adalah english yang acah power dan ayat yang konon sangat gramatis. Nak cerita pasal B ja tapi ayat dia punya pung pang pung pang sampai R baru reti letak noktah. Mampoih la aku nak rungkai misteri ayat depa. Aras tinggi sangat *rolling eyes* Yang bagusnya aku kena mula berbaik dengan kamus, itu ja lah.

April ni kena fokus nak buat presentation dan submit apa segala paper yang hang struggle baca jurnal tu lah. Tapi sekejap ja masa berlalu, nanti tengok-tengok dah Mei a.k.a last month untuk kelas. Awal Jun dah nak exam pulak. Dan dah masuk tengah tahun dah. Time flies. Aku cuma harap this semester adalah lebih baik dari yang lepas. Dan oh ya, saja tukar template baru sebab macam lawa juga blogger update template dia. Aku macam biasa la, acah girly pilih warna peach..hehe. Dan template ni simple dan nampak kemas. Sat, memang orang panggil template kan? Kot la nama dia lain tapi aku tersalah panggil..hehe. 

Sejenis tak reti letak title yang semenggah, maaf ya untuk itu. Ok, semoga beberapa tahun ke hadapan aku baca entri ini sambil gelakkan diri sendiri sebab merungut semata-mata benda kecil ja. Always like that you know, ALWAYS! ;)


M.