Tuesday, January 31, 2017

Balik Kampung, Ubi Kayu & Raya Cina

Assalamualaikum.
Dapat long weekend memang seronok, sangat seronok tapi sakit pinggang wei. Sakit pinggang sebab duduk dalam kereta lama sangat, 10 jam wei sepuluhhhhh jam di atas jalan raya yang pada waktu normal hanya makan masa 3 jam perjalanan balik ke kampung aku di Perak. Masa bertolak balik, 7 jam nak sampai kampung, naik mai KL balik 10 jam hanya mampu berhuhu. Nak tido pun dah takdak mood sebab dah habis meter orang kata. So, jika hang mengikuti ig aku yang sendu, aku ada share instastory sikit la perjalanan 10 jam aku semalam.

Balik kampung best macam biasa lah. Dapat makan lots of seafood yang takkan aku makan di KL ni sebab mahal dan apahal nak makan seafood sedap sorang-sorang. Aku taktau lah orang lain kan tapi bagi aku adalah lebih baik tak makan seafood daripada makan tapi tak segar, preparation tak bersih dan mahal pula harganya. Ye, aku cerewet. Walau orang duk kata Manhattan Fish Market best lah, fresh aku tetap rasa uh-oh tak fresh mana pun cuma harga dia bolehlah tahan. Kakak aku pun rasa gitu, jadi maaflah aku memang takleh makan kat situ.

Pagi sebelum bertolak balik ke KL kakak dengan mak ngah paksa adik lelaki aku cabut ubi kayu. Fresh gila pastu boleh tak pakej dengan tanah aku angkut bawak balik bilik aku. Semua macam 'whaddehel hang nak buat dengan ubi ni?' gitu ha lepastu aku kenalah kekwat sambil menjawab 'iols ada rice cooker okay'. Ok, over kan..haha. Aku dah lama lapar ubi kayu, dapat ubi kayu rebus pun jadilah walaupun takdak sambal bilis untuk dipasangkan. :)

Beli sambal tempe+kacang+kentang..jadilah daripada takdak. Ini terlebih rebus sebab lepas boil dalam rice cooker aku biar 'keep warm' pastu tak tutup elektrik jadi kembanglah ia dan lupa bubuh garam. Horror.

Ubi kayu
Jadi itulah sedikit sebanyak kisah raya cina aku tahun ni. Angpau takdak tapi sampul angpau adalah dapat sebab beli set fortune chicken kot namanya di Texas Chicken. Ha, ni tips untuk nak dapat sampul angpau free. Aku nak simpan sampul ni untuk raya aidilfitri nanti..haha. Lantak ah tema tak kena pun, yang penting isinya ye dak? Penerima duit raya tahun ni limited, 4 orang ja..mak, ayah, tok dengan mak ngah (sebab mak ngah jaga tok). Apa ingat aku kaya nak bagi semua orang duit raya? Budak-budak kecik aku bagi sorang seringgit, takyah sampul lawa2.. Sepupu yang dah besar tapi masih belajar memang tak dapat la, depa lagi cantik bergaya kalah orang dah kerja. Cantik bergaya kalau reti menolong kat dapur ada jugak faedahnya, ini tak. Jangan sampai aku berleter pasal ni hoho. Jadi, kesimpulannya memang tak ah aku nak bagi duit raya lalala.


M.

Thursday, January 12, 2017

Keadaan Semasa

Exam aku dah berakhir 29 Disember 2016 yang lalu. Lega part tu tapi berdoa la semoga tak sangkut. Dah lah mahal satu paper pun, aku rasa sebab bayar based on jam kredit. Satu jam kredit RM 180 dan setiap satu jam kredit = RM 10 kena bayar untuk yuran peperiksaan. Yang tricky dia walaupun paper tu takdak exam still RM 10/jam kredit masih di charge. Taktau la kot boleh pi tuntut kalau untuk paper yang takdak exam. Kalau pi tuntut tu, aku boleh dapat RM 30. Banyak kot, lepas untuk makan beberapa hari tuuu..

Lepas habis exam aku enjoy new year holiday, ambik cuti 3 hari termasuk hari exam tu. Best gila balik rumah eh rasa macam cerita dah dalam previous post..hehe. Dan yeah sekarang kembali ke realiti hidup aku. Zaman undergrad dulu, lepas habis final exam memang raya sakan..terus balik rumah bercuti sebulan dan lupa diri sat. Sekarang dah berbeza, kena balik ke universiti semula..takdak cuti semester macam dulu. Sedih.

Sedih sebab apa? Pertama, kena menapak jauh sebab mostly cafe memang tak bukak di ketika cuti semester ini. Dan harini dapat tau cafe yang aku selalu bungkus makanan untuk dinner tu last day dia beroperasi adalah yesterday..huhu. Sedih sebab kuetiaw goreng dan tomyam depa sedap. Nasib baik la semalam aku paksa diri pi beli makan kat sana walaupun malas gila nak bersiap salin baju semua. Tak sangka last day. Mujur aku beli tomyam kalau dak, kempunan ni mana nak cari kedai depa. KL ni nak jumpa yang murah dan sedap memang ahaha macam dak ja nak jumpa kan.

Kedua sebab jadual perjalanan bas dalam kampus akan jadi sejam sekali haha maknanya apa? Yeah, exercise time!! Sukaaa sangat. Biasa bas gap 20 minit sekali, ini cuti semester terus sejam sekali like hell, memang taklah nak tunggu. Aku rasa yang otak aku boleh kira sekarang ialah naik bas 1 trip lepastu jalan kaki. Sebab biasa aku keluar pi beli makanan ja. Kalau hari-hari tertentu kena pi office bos aku, tu ja. Tapi boleh kira hari-hari aku keluar. Weekend aku plan nak mereput ja dalam bilik, tengok drama ka..mungkin aku spesies pemalas jalan kaki. Wei, 20minit kot aku kena jalan kaki tapi itu tak apa lagi. Yang penat tu suasana tu kadang macam seram jugak la sebab orang tak ramai, sunyi. Seram wei. Aku penat sebab rasa minda aku restless..kena pikir contingency plan. Prepare for the worst gitu.

Assalamualaikum.

M.

Thursday, January 5, 2017

Ciao 2017

Assalamualaikum.

Yes, 2016 telah berlalu dan mencatat sejarah tahun paling kurang update dalam blog, aku rasa kurang daripada 20 entries. Padahal fun jugak 2016 aku cuma takdak gambaq.. Oh mungkin fun di mata aku sahaja dan hambar di mata orang lain. ;p

Aku mood cuti lagi ni sebenarnya. Last week kan long weekend dan memang dah lama tak balik rumah. Jadinya aku ambik cuti 3 hari, lepas habis exam ja sambung dengan cuti new year. Lebih kurang 6 hari. Seronoknya duduk rumah. Malam-malam tak terkejut sebab orang merempit kat highway..tido lena ja. Tak payah pikir waktu bila nak keluar beli makan, jalan pi dapur ja terus kalau lapar. Rasanya selamanya aku homesick ni. Sampai kahwin beranak empat pun aku tetap syahdu rasanya bila kenangkan rumah. 

Aku jarang stay satu tempat lama sebab nature kerja ayah aku yang buatkan kami pindah sana-sini. Bila ayah pencen dia decide nak stay Perlis sebab mak aku selesa kerja kat situ. Tapi, ini bila pindah Perlis nampak ura-ura macam ayah nak pindah lagi ni lepas mak aku pulak pencen. See, hidup penuh kemungkinan. Sebenarnya tinggal kat mana pun sama ja, orang yang ada dengan kita tu yang penting.


kucing garang
Home is not a place, it's the feeling ;)

M.