Friday, February 28, 2014

semester baru

Hello.
Aku cemas ni. Cemas sebab aku rasa banyak benda nak kena catch up. Itu hari aku bergembira dengan peginya Mr. M dari hidupku tetapi kegembiraanku hanya sementara. Yang terindah hanya sementara..betul kata Erra Fazira, aku pecaya kata kau...ssobss. Mr. M memang dah pegi tapi kali ni beliau kembali dalam bentuk lebih advanced. Ingatkan seksa ekonomi sudah berakhir tapi malangnya tidak..sobss. Aku rasa macam nak pegi berperang dah ni. Nasib baik aku tak jual lagi buku makro dan mikro aku. Kalau tak aku kena beli balik..poodah gila rasa.

Semester baru tidak begitu indah wahai tuan tuan dan puan puan dan jugak cik adik manis..Tidak indah! Aku macam ada sleeping disorder ja tapi bukan insomnia lah. Aku nak tido tapi tak boleh nak tido. Bila dah tido aku tak rasa macam aku tido pun. Apakah lah kan. Jangan assume aku angau ibarat makan tak kenyang, tido tak lena, berak tak flush..sekeh nak? Aku makan kenyang, juga tak pernah lupa flush lepas berak cuma masalah tido yang tak lena. Angau's rule tidak boleh diaplikasi kepada aku. Jadi apakah masalah aku? :/

Kalau tak boleh tido ni kesan dia sama lah dengan payah nak berak. Semua serba tak kena. Nak makan tak best, nak tengok movie rasa tak selesa apatah lagi nak study lecture note. Ok..alasan..kohkohkoh. Kohkohkoh ialah gelak yang jenis sambil gelak sambil batuk. Nak gelak pun ya, nak batuk pun ya jugak. pesen tamak. Dah..aku nak cuba membaca baca ca ca ca notes aku...nampak mustahil kan aku membaca baca ca ca ca..terus efek echoes.

Assalamualaikum.
Have a good Friday! Penghulu segala hari. :)

Sunday, February 23, 2014

Soalan yang aku paling malas nak jawab.

Aku taktahu kenapa orang selalu tanya soalan yang aku taknak dengar. Ok lah setakat nak kena dengar tapi yang nak kena bagi jawapan serta pandangan bernas yang payah tu. Bukan apa..aku ni jujur orangnya. Pehhh basuh baju sidai sendiri gayanya ni..tapi logik apa! Kalau tak sidai sendiri bila baju nak keringnya kan. Aku bagi metafora aneh lagi. Eh, metafora ke sebenarnya benda ni? Ahaha.

Setakat soalan femes amess 'bila nak kawen?' aku tak heran sebab takda orang nak tanya soalan berbaur begitu pun kat aku. Satu, sebab muka aku seperti telah dipatenkan sebagai forever alone lepastu sebab kedua, perangai man at heart aku ni. Dalam erti kata lain, takdak ciri girlfriend sejati lah. Kalau aku tetiba invite kawan-kawan ajak mai kenduri mau tercekik tulang ayam secara berjemaah, tak pasal masuk berita. Kalau metro masuk muka depan dengan headline berbunyi, 'Tulang ayam durjana!! gara-gara terkejut dengan undangan perkahwinan seorang kenalan, beberapa individu dikesan tercekik tulang ayam semasa makan tengahari..lebih aneh lagi mereka tercekik tulang ayam di lokasi berbeza di seluruh negara'.  

Haa, begitulah serba sedikit penjelasan betapa aku tidak berciri isteri pilihan..sobss dakpee lah dakpee. Kebaikan tidak mempunyai ciri isteri pilihan sejati hiburan sensasi ni ialah takda orang tanya soalan bila nak kawen tu. Kalau ada kawan yang tanya soalan kawen tu aku syak dia saja nak ambik hati aku. Yalah, kalau dia tak acah-acah tanya nampak benar aku tak laku. Baik hati betul orang yang bertanya tu. Lepasni takyah tanya la..kalau tak aku siku ja. Itu kira balasnya untuk si baik hati..kahkahkah.

Sebenarnya masuk tiga perenggan ni aku belum bagitau lagi apa soalan yang aku malas nak jawab tu kan. Laghaa betul aku ni. Ok la, satu..soalan 'cantik tak design ni?'. Soalan sebegini rupa biasanya diajukan ketika shopping. Sebab tu aku tak suka teman orang shopping. Bukan taknak bagi pandangan tapi aku kan taste paling basic abad ini, payah la nak bercakap benar ni. Biasanya soalan 'cantik tak design ni?' akan diajukan sambil mengangkat pakaian dengan corak yang perghhh pening benar mata aku nengoknya. Aku kan taksuka benda pening memang aku krikk krikk la dua puluh saat.

Kalau ikut hati aku, jawab ja lah 'buruk! toksah beli wei'. Tapi memandangkan kawan yang tanya tu buat mata bersinar-sinar seperti patrick..cemana daku nak berterus terang ni?? Jawapan paling selamat 'kalau hang suka, ambik!' ataupun 'Haa, macam gaya hang ja! Tapi bukan taste aku la'. Motif aku bagitau bukan taste aku biasanya sebab aku memang tak berkenan. Tapi kesah pulak kan? Bukan aku yang nak kena pakai pun, lantak hang lah nak beli ke tidak. Tapi kalau buruk sangat aku berterus terang ataupun pegi lari beli goreng pisang..haha. Lari dari kenyataan gitu.

Benda kedua, aku paling takreti nak jawab bila orang tanya 'comel kan baby ni?' sambil tunjuk gambar baby baru lahir, fresh from oven katanya. Sejak bila rahim ibu jadi oven pun taktau lah..haih. Aku ni kalau benda tak macam diperkatakan aku rasa gatal la mulut nak cakap tapi kang kecik hati tujuh keturunan pulak kalau aku cakap baby tu tak comel. Cuba bagitau aku cemana aku nak nampak kecomelan baby kalau baby tu masih merah..sangat merah ok! Bagi aku baby kena tunggu beberapa bulan baru nampak kecomelan dia. Tolongla jangan paksa aku jawab soalan sebegini. Takkan aku kena pegi beli goreng pisang lagi? Penat aa gini.

Setakat ini, aku rasa dua perkara tu paling banyak ditanya kepada aku. Susah jugak nak jawab soalan para manusia ni lagi-lagi perempuan. Perempuan kan nak dengar apa yang dia nak dengar ja, part dia taknak dengar dia buat derk ja. Jadi aku memohon dengan buat muka acah-acah comel macam patrick tolonglah berfikir sebelum bertanya kepada rakan anda. Dilema nak menjawabnya hoi. Salah jawab kang merajuk macam Ariana Rose yang merajuk tak berkesudahan dengan Tengku Adam sebab jeles. Mengada! Kasi lempang sedas baru tahu.


Assalamualaikum.
Mira.

Monday, February 17, 2014

Orang yang tak pernah mengalami takkan pernah mengerti.

Alergik. Ya, dia datang lagi. Setelah dekat dua tahun tak menyerang. Tak semena-mena dia datang. Amboi dah la tak jumpa sebab kenapa alergik lepastu sekali datang sakitnya tak berapa boleh nak tido malam la.

Ramai orang dalam dunia ni tak mengerti betapa sakitnya bila alergik. Agaknya dia fikir rashes a.k.a ruam tu tumbuh sekadar menghiasi kulit. Kalau ianya tak menyakitkan, sungguh aku tak hairan. Tapi ini.. Gatalnya ruam tu sampai tahap rasa nak rendam tangan dalam air panas menggelegak. Biar tangan kebal dan tak terasa apa. Tapi kang hilang deria tangan aku..tak pasal-pasal ja. Dari sakit sekejap terus kekal.. Sabar mira sabar.

Hari pertama semester baru, aku tak dapat pegi kelas. Terus ke pusat kesihatan dengan sang roommate. Jumpa doktor, ambik ubat dan ke lab nak setelkan jadual sem ini. Bila malam ruam makin banyak. Biasanya dua hari pertama saat paling kritikal sebab time tu ruam baru nak bercambah. Ya, bercambah lagi meriah dari jerawat zaman sekolah.

Dalam banyak-banyak tempat ruam ni menghuni, tempat paling menyakitkan sudah tentulah tapak tangan, tapak kaki dan di celah jari. Hoi..itu tempat paling kritikal sebab kau takkan tahu bagaimana nak menggaru bahagian itu semua dengan efisien dan efektif. Rasa gatal ruam tu dari dalam kulit. Susah betul nak explain sakitnya gatalnya ruam tu bagaimana. Kau imagine ja lah jerawat tumbuh dalam kulit kau dan kau takleh fikir cemana nak get rid of them. Macam tu lah apa yang aku rasa.

bukan tangan aku.
Jadi aku sekarang dalam proses pemulihan diri. Gatalnya ruam ni Tuhan ja yang tahu. Statement paling jumud abad ini ialah bila ada orang rasa alergik ni berjangkit. Seriously? Teruk benar kau..sejak bila alahan boleh berjangkit. Ada internet tak guna untuk cari maklumat, tahu cari hiburan ja lepastu buat andaian merepek meraban. Malas nak layan.

Dah, aku nak pegi garu tapak tangan aku. Sehingga bertemu lagi. Harapnya next update aku dah sembuh dari alahan maha mencabar ini. Ok, bye. :)

Pic:google

Friday, February 14, 2014

Goodbye Mr. M.

Bila mood menulis datang mana boleh halang. Haruslah bukak belog dan menulis ibarat aku tak pernah melupakan belog ibarat belogku sentiasa di hati. Bila mood tiada, password pun aku kena recall sebab banyak sangat password nak kena ingat, facebook, twitter, portal uum, learningzone, dropbox dan entah jadah apa lagi. Siap buat stick note tulis password. Teruk.

Result UUM dah keluar, 10 hb hari tu. Portal congested toksah cakap lah..hari kedua baru aku boleh login. Result tu masalah nombor dua, aku nak setel jadual aku dulu untuk semester 6 ni tapi apakan daya sistem komputer pun kadangkala tak betul. Ada dua kelas kena pegi add manual. Tak seronok pun jadi senior, lagi menyampah nak susun jadual..huh.

Oh, nak bagitahu akhirnya aku lulus subjek macroeconomic aku. Rasa nak nangis guling-guling. Aku repeat dua kali ok paper ni! Diulang aku repeat dua kali! Orang cakap microeconomic payah nak score last-last micro sekali ja ambik, macro sampai dua kali. Jadi adik-adik junior sila jangan terpengaruh dengan dakyah senior anda. Jangan percaya seratus persen cintaku eh eh eh..Mas Idayu tetiba. Eh, maksud aku jangan percaya bulat-bulat la apa senior kau kata. Anggap la semua subjek payah lepastu gigih la study.

Aku up dua entri kot pasal macro ni. Mana pernah aku cerita pasal study kat sini selalu cerita masalah gedik-gedik ja. Tapi sebab macro masalah besar aku cerita kat sini dan jugak sini. Bayangkan 3 semester aku belajar benda ni. Aku dah nak give up sampai aku fikir kalau kali ni tak berjaya jugak aku nak berhenti belajar lepastu jual kuih. Ya, aku bajet macam reti buat kuih..ceitt. Lebih dramatik aku lulus setelah belajar macroeconomic dalam english semester lepas. Itulah..aku rasa aku lupa daratan sebab belajar dalam BM dua kali fail..haha.

Pada aku, subjek biology matrik yang aku menyampah tahap dewa tu pun aku tak seteruk macro ni. Aku syak sebab macro banyak keluk a.k.a graf. Aku pembenci graf sejati. Aku tak paham graf sebenarnya. Dah nak faham graf kena tahu pemboleh ubah dia, dasar apa kebenda yang berkesan, cemana nak betulkan dia..tak kuasa lah wei. Sebab tak kuasa tu repeat dua kali. Boo mira boo! Sila jangan tiru aksi ini.

Repeat paper memang buat aku sedih, apatah lagi repeat buat kali kedua. Mulut orang toksah cakap la. Perli bertingkat. Yalah, ada label bebal sebab repeat dua kali dekat dahi aku kan. Rasa nak ja doakan depa fail tapi keji gila pulak kalau macamtu. Aku bukan jenis gembira di atas kedukaan orang lain. Puiii gila falsampah aku. Tapi betul la, aku sakit hati jugak tapi suka hati engkaulah nak kata apa pun. Kalau nak ambik hati dengan mulut budak-budak ni sampai bila pun tak habis.

Jadi, kalau kau senasib dengan aku, berdepan dengan paper repeat..mungkin diejek sebab taklepas paper yang bagi orang lain senang..Sila jangan risau. Pekakkan telinga dan teruskan usaha. Layan ejekan orang bukan boleh tambah carrymark kau pun, ingat tu ja. Sekian.

Goodbye Mr. M!
Assalamualaikum.

p/s:family aku taktau pun aku loser repeat duakali encik M ni.haha.
Mira.

sebab aku tak punya banyak wang.

Tajuk bunyi macam sedih sobs sobss dah kenapa? Aku ni sebenarnya ada masalah nak bagi tajuk dekat entri. Payah dia lagi payah lagi daripada nak namakan bakal anak di masa depan. Perghh bakal anak, bakal suami pun taktahu ke mana ada hati fikir anak. Tapi aku rasa semua orang ada nama favourite yang ada dalam otak kan. Ke aku sorang-sorang je yang berangan macamni? Ahha.

Tajuk ni sebenarnya panjang lagi,
sebab aku tak punya banyak wang sekarang ini maka aku harus tahan diri sambil menggembara melalui perspektif manusia yang lain.
Haa, itu tajuk panjang entri ni. Itupun setelah dipendekkan dapat la dua baris tajuknya. Ayat macam apa dah. Harommm complicated jugak pemikiran aku ni. Tak sangka aku seperti awek normal biasa yang sungguh complicated. Selalunya aku feelings aku ni gegirl bila pandang phone pink aku yang bapak aku bagi dan bila period melanda. Time lain tak berasa gegirl sangat.

Cemana nak rasa gegirl kalau groupmates assignment selalu panggil aku bro.
'bro assignment apa eh itu hari?'
'bro jangan lupa bawak slide presentation'
'alaaa tolongla sign attendance aku bro!'
Aku pakai baju krung hari-hari depa panggil bro. Buta kah anda wahai groupmates? Takpa la, nak friendzone aku lah tu sebenarnya kan. Macam la aku hadap sangat dengan ampa. Ayat emo orang kena friendzone..ahaha. Aku tak kisah pun realitinya tapi panggil aku bro masa tengah tunggu bus waktu peak hour boleh tahan malu lah woi. Jatuh la kredibiliti imej muslimah gua. Okay, aku bagi tajuk lain tapi cerita pasal ketidakperempuanan aku di mata groupmate kan. Nampak tak menepati tajuk disitu. Sebab tu exam markah tak setara mana, tak menepati kehendak soalan..haha.

Sambung balik dari rujukan tajuk di atas, aku nak cerita sebenarnya aku berjiwa pengembara. Tapi aku kan perempuan takleh la nak buat semua tu. Nak gedik-gedik naik bas pi KL sorang-sorang pun bapak tak bagi. Setakat Penang ok lagi..wuwu. Kadangkala ada rasa nak pack barang lepastu pi mana-mana aku nak. Seronok. Ada teman boleh sembang, takdak teman kita buat teman baru. Aku jeles dengan kelebihan lelaki sebab tu lah. Kemungkinan nak kena rogol pun takdak kalau lelaki..kurang bahaya. Bukan apa sejak tengok Ariana Rose aku semakin risau..kot kena culik dengan lelaki saiko. At least Ariana Rose tu kawen dengan Adam yang dulu jahat tu, siap winter wedding lagi. Apa aku cuba sampaikan ni? Harommm jugak bila lama tak menulis lepastu menulis. Macam gila.

Ceritanya sekarang ni aku nak bagitahu aku takdak duit sebab tu takboleh travel dengan sesuka hati. Bercuti dengan family seronok, tak tipu. Tapi takdanya aku dapat buat snorkeling atau scuba diving atau flying fox atau panjat gunung atau berjemur bajet omputih walaupun asalnya kulit kaler langsat buruk. Motif sangat nak berjemur. Susah betul duit nak masuk, nak keluar macam bukak air paip tetiba habis dah. Mejik. Jadi aku tahan diri aku dari entah lama mana, plan banyak tapi tak jalan la dah duit takdak. Sedih. Tapi bapak cakap bila aku dah keja suka hati aku lah nak pegi mana. Sekarang ni tahan diri dulu. Mujur duduk bumi Sintok takdak apa yang menarik. Cuba kalau aku duduk JB mahu jugak aku gedik-gedik pi universal studio. Aku yakin aku boleh segedik tu. Lepastu sorok dari bapak aku. Kalau kantoi mau kena lempang barang sedas dua atas kegedikan itu. Syukur aku bertapa kat bumi Sintok ni..haha.

Point entri ni sejujurnya aku nak berterima kasih kepada blogger dan penulis yang sangat rajin buat travelogue. Aku mungkin tak dapat mengembara secara realiti tapi menerusi gambar dan cerita pun sebenarnya dah buat aku gembira. Rasa macam wahhh cantiknya, wahh bestnya..lepastu sengih depan laptop macam kerang busuk. Aku rasa macam dah mengembara bersama si penulis..gittew. Ayat sedapkan hati sebab belum ada rezeki ke sana ke sini. Kalau aku tak sedapkan hati aku, sapa lagi nak sedapkan hati aku ha? Emo sendiri.

Okay. Aku rasa dah berjela aku menaip yang bukan-bukan. Aku nak cakap terima kasih ni sebenarnya. Terima kasih tau wahai penulis travelogue. Dalam atau luar negara..aku suka. Ke aku perlu nyanyi 'thankyou you...thankyou you'  sambil pegang sign board macam iklan digi tu eh? Jadahnya dah 'thankyou' letak 'you' pulak. Pening aku. -.-

Assalamualaikum.
Mira.

Tuesday, February 4, 2014

Edisi Mudah: Resepi Cheesekut.

Assalamualaikum.

Seperti biasa, aku kalau resepi mudah, senang dan tak rumit memang aku share. Aku share apa yang aku pernah buat je. Kalau payah memang aku tak buat. Dah tak buat apa ke halnya aku nak share kan. Jadi, aku buat keputusan nak share resepi ni sebab rasa macam aloloo senangnya. Banyak dah orang share resepi ni tapi saja nak jugak up entri satu..hehe.

Aku mula-mula tengok Cheesekut ni dekat belog Kak Yana. Rasa macam senang je, bahan pun tak banyak. Oh, kalau kau rasa nak cari resepi dessert yang mudah dan sedap, pegi usha belog Kak Yana tu. Aku dah berapa kali terpengaruh entah..haha.

Google
Bahan:
  1   paket deluxe cracker original
1/2  tin susu pekat
200 gm cream cheese
2-3 sudu susu full cream dutchlady

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese sampai kembang atau lembut. Pakai mixer ataupun blender, ikut suka mana lagi mudah.

2. Masukkan susu pekat. Kalau nak lebih manis, masukkan lebih susu pekat.

3. Masukkan 2-3 sudu susu full cream. Kalau nak cream cheese cair sikit, letak lah susu full cream lebih sikit.

4. Celup biskut satu persatu dalam susu full cream. Lepastu susun la dalam tupperware.

5. Dah tu letak lapisan Cream cheese diikuti dengan lapisan biskut pulak. Bergilir-gilir la letak lapisan cream cheese dengan biskut sampai habis cream cheese tu.

6. Akhir sekali, tutup dengan cream cheese. Simpan dalam peti ais semalaman..kalau teringin sangat nak makan, 3-4jam simpan dalam peti ais pun dah okay. Siap!

Cheesekut Kak Yana
Aku punya cheesekut macam kat bawah ni. Di hiasi taburan oreo.. :D
Google
Tips:
  • Resepi ni boleh guna deluxe cracker, oreo, biskut marie mahupun biskut hup seng. Pilih je apa-apa jenis biskut yang kau suka.
  • Kalau oreo kena pakai 2 pek, inti tengah tu aku buang je. Boleh kalau nak masukkan dalam cream cheese tu tapi manis aa. Aku tak makan manis.
  • Lapisan atas sekali, boleh taburkan oreo yang kau dah crush jadikan serbuk. Kalau malas, letak serbuk milo pun boleh. Ini optional je.
  • Hiasan atas tu nak letak buah pun boleh. Strawberi or blueberry best jugak.

Macam biasa la, aku mana rajin ambik gambar lepas masak, ini semua hasil google. Thanks kepada blogger yang rajin share resepi. Sedap tak sedap makcik aku mintak resepi la ceritanya..hehe. Cubalah, dijamin senang! :)

sumber gambar: google
Mira.

Monday, February 3, 2014

nota untuk diri.

Sebab aku selalu lupa.
Sebab aku selalu lalai.
Sebab aku selalu ambik mudah.
Sebab aku perlu berubah..

sumber:facebook

Assalamualaikum.
Mira.