Friday, November 29, 2013

Pantang betul!

Assalamualaikum.

Aku ada dua jenis pantang bila cakap pasal makan.
1) Orang potong Q aku bila nak ambik/bayar harga makanan.

Okay, pantang pertama yang buat aku macam nak ajak tarik rambut orang ialah sebab orang potong Q. Aku kan dihantar ke asrama sejak umur 13tahun. Baru masuk form 1 dan berstatus super junior, haruslah dibuli insan bajet senior lah sangat kan. Seperti biasa kat asrama makan ikut time diorang, kau lambat berlapar lah kau sensorang..ahha. Dan satu hari aku turun makan lambat sikit sebab busy kawad dalam area 6.30 camtu.

Aku pun pegi lah ke dewan makan(DS) dengan hepi-nya. Ambik tray dan beratur. 6.30 tu time peak hour kononnya tapi tak kisah la sebab memang ada barisan dan surau sebelah DS je pun. Pasir Tumboh tu bukan besar mana pun, Pendang lain la..luas. So, tengah aku beratur tetiba ada sekumpulan akak senior taktahu malu ni terus potong Q pegi dekat kawan dia yang dah nak sampai turn dah. Exactly depan aku..

Apa aku buat? Aku sound direct je..takdak tapis dah. Berapi akak-akak senior sekalian..haha. Ada aku kesah? Memang tak lah, aku ni hati kering time tu. Senior ke junior ke memang se-level je aku layan. Apa dia rasa dia sorang yang lapar kebulur? Apa dia ingat dia sorang je yang rushing? Dia sorang je ke yang penat? Haa..segala mak nenek tu lah yang aku cakap depan diorang.

Gila tak gila? Kawan aku cuak takut kena ragging dengan senior. Aku? Buat muka whatever. Apa jadi lepastu? Adakah aku dibuli? Acecee..macam drama kann. Takda budaya buli membuli ye kat Pasir Tumboh tu. Akak tu hasut kawan dia untuk pandang serong kat aku kira macam badmouthing pasal aku lah. Yang kelakarnya aku tak perasan pun. Mungkin aku takda perasaan. Aku kalau sound orang kat situ, habis kat situ je. Takda dendam or even muka akak tu pun aku tak ingat..haha

Nak tahu kesudahan cerita aku dan akak senior? Hahaa..dia and the geng datang mintak maaf. Biasalah dah nak PMR masa tu. Haruslah mintak ampun maaf kepada saudara dan saudari kan. Yang tengah couple pun boleh putus sebab nak fokus kat exam katakan..puihh. Itu semua kepoyoan zaman sekolah. So, kiranya aku dengan akak tu 0-0 dah lah.

Pengajarannya, jangan potong Q sesuka hati sebab kau taktahu orang yang kau potong Q tu singa tahap apa. Tapi aku ada la exception, takda la aku kejam sangat. Kalau orang tu sakit, mengandung, orang tua yang tak kerek, kanak-kanak dan special case aku boleh je bagi diorang go on dulu. Kalau saja-saja memang tak ah.

2) Orang kutuk apa yang kau makan sebab personally dia tak suka. dehek.

Aku memang takleh terima orang yang bajet camni. Sebab dia taksuka something dia assume semua orang pun tak suka. Bajet selera semua orang sama macam kau lah? Macam taste kau best sangat lah?

Contoh yang biasa aku dengar;
Eeeee..kau makan belut mira? Erghhh..geli wei.
Kau makan petai? Busuk woi. Loya tekak aku!
Kau makan eh hati,limpa,lidah,perut ni? Takleh la aku. Yuckss.

Biasanya topik ni keluar bila tengah semabng kosong dengan kawan la. Sesungguhnya ketahuilah kalau kau cakap directly macam tu depan muka aku masa aku tengah makan nescaya besar kemungkinan kau bakal menyesal kerana berkata begitu. Mungkin aku simbah air kat muka kau atau mungkin aku sembur kau. Pilih mana satu kau nak?

Sebelum cakap boleh fikir tak? Selalunya kawan perempuan la yang perangai camni. Perempuan kan akal pendek, dah cakap baru fikir kan. Lepastu mulut asyik nak cakap lepas, orang sound terus emo + meroyan. Typical perempuan. Mohon kita jangan termasuk dalam golongan ni.

Even kau rasa macam pelik kenapa orang makan itu ini, boleh tak guna soalan yang cerdik sedikit? Instead of ewww ewww kau tu sebab kot dari ewww tu kau dapat auchhhh..tak pasal bergaduh sesama kawan. Kau kena tahu, benda dah halal suka hati orang la nak makan ke tidak. Yang kau susah hati dah kenapa? Pakai duit kau eh? Mind your own business.

Tak suka sesuatu makanan? Leave it! Easy peasy. Tak suka tak mengapa, jangan dihina makanan tu. Yang nak sakitkan hati orang kenapa? Harap golongan yang suka kutuk taste orang lain ni berubah lah sebab kalau aku orang yang di condemn directly based on apa aku makan hmm tak sure nak buat apa. Pelangkung maybe..


p/s: selagi halal makan je lah, kesah apa orang nak kata.

Mira.

Wednesday, November 20, 2013

To let go!

Assalamualaikum.

Seperti yang anda tahu saya mengalami pertambahan berat yang banyak sampai saiz baju juga bertukar. So, saya pun dengan sedar diri nak let go lah baju saya. Sebab lemak degil taknak hilang. Ok, padahal malas nak bersenam..haha.

So, saya kan takdak smartphone mahupun kamera. Makanya, saya pegi google dan cari lah gambar yang exactly seperti jubah yang saya ada nih. Inilah dia...



Ini gambar full how this jubah look like. Tapi yang saya nak let go ni kaler merah macam kat atas tu.



New!
Tak pernah pakai sebab masa beli macam muat lagi lepastu bila nak pakai ehemm ketat dah..wuwu. Dan saya kan pendek, kain ni meleret yang amat. Tapi jangan risau sebab saya tak alter apa-apa pun lagi dan tag pun tak cabut lagi. Tetiba rasa macam compulsive buyer..haha.

saiz S
Bahu: 14"
Lebar Dada: 18.5"
Lengan: 22"
Lebar Pinggul: 24"
Lebar Kaki: 52"
Labuh: 52"

Harga RM 95 termasuk pos.
kalau nak tanya apa-apa atau berminat nak beli boleh la email ke mirahassan21@gmail.com

Tak untung pun cuma rasa sayang nak biar baju ni dalam almari lama-lama. Sebab saya rasa tak mampu kot nak nak kurus dalam masa terdekat ni. Sekarang saya pakai saiz L. Nampak tak jauh cemana impian nak kurus balik tu? Hahaa

pic: Google
Mira.

Wednesday, November 13, 2013

Sleep.

Assalamualaikum.


Setelah aku experiment selama beberapa hari/minggu entah lah, tak ingat..aku mendapati aku punya mood lagi baik bila aku cukup tidur. Well sesapa pun kalau cukup tidur memang mood baik kan. So, pesanan aku pastikan cukup tidur. Ok, itu ja post hari ni..hahaa. Rasa macam ngada sangat kalau panjang tu je aku post. Bajet ini twitter kejap..hehe.

Ok lah, just share dengan anda-anda sekalian. Kalau nak dapatkan lebih tumpuan, mood baik dan kesegaran di waktu pagi please tidur before 12. Kalau lebih sikit, tidur before 1 am tu kira aci jugak lah. Sebab apa? Sebab tidur waktu malam tak sama kualitinya dengan tidur waktu siang. Just so you know.

Kadang-kadang memang tak dapat elak, sebagai insan marhain yang keja berlambak. Tak student langsung kalau tak pernah rasa buat keja berlambak dengan limited time. Sentiasa rasa macam tak complete etc etc etc kann. Jadi, penyelesaiaan tidur awal, bangun pagi-pagi buta dan siapkan keja.

Takut tak bangun tidur? Ahha..sonang tu. Buat self-talk dan cakap dengan diri sendiri, 'aku kena bangun, mesti!' Cakap slow-slow sudah. Kang nampak aneh pulak duk jerit padahal cakap dengan diri sendiri je pun. Dan kunci jam banyak-banyak..sampai kau rasa annoying bila dengar bunyi jam tu..hehe.

Pada aku, berkesan je. Semangat bangun pagi tu memang lain. Boleh lalalala pegi buat laundry, masak air, kemas katil gitu. Macam happy gila pagi-pagi padahal takda apa pun. Sampai camtu lah..hehe. So, try lah kalau nak rasa kegembiraan ini secara bersama..hee.

p/s:kalau ada anak, taktahu la tidur jadi cemana. Orang kata upside down time tidur kita. memandangkan takda anak lagi, taktahu la nak cakap cemana..hehe.

Mira.

Thursday, November 7, 2013

Barang kena ada bila pegi hiking/camping!

Assalamualaikum. *ini entri panjang

Hari ni tetiba rasa macam semangat nak share. Ini berdasarkan pengalaman sendiri. Dan rasa banyak juga yang terlepas pandang masa aku pegi hiking hari tu, lepastu menyesal..wuwu. Demi mengelakkan insan lain pun merasakan begitu, aku pun rajinkan diri untuk post tentang senarai barang yang perlu ada bila nak pegi hiking/camping dan yang sama waktu dengannya.

#1: Plastik sampah.
 
Sudah tentu bukan untuk kutip sampah. Ini untuk letak dalam backpack. Lepas letak plastik dalam beg, baru letakkan pakaian dalam tu. Ini penting demi mengelakkan hujan atau kemungkinan kau terjatuh dalam sungai. Aku suka guna plastik sampah kaler hitam ni. Beli yang besar dan tebal, so kau takpayah nak susah hati menghadapi cabaran dalam hutan tu.

#2: Raincoat.
 
Masih berlegar dalam kemungkinan yang sama. Hujan! Hujan dalam hutan dengan hujan kat luar memang tak sama. Sebab hutan kan banyak pokok, mengikut pemahaman aku even hujan dah berhenti tapi air hujan masih lekat kat pokok, so hujan memanglah akan berlarutan. So, fungsi raincoat ni adalah untuk taknak bagi kau dengan beg kau basah kuyup lepastu terketar-ketar tak tentu hala.

Kalau nak save beli ja yang murah, lepas guna boleh terus buang. Aku rasa tak sampai rm5, kat guardian/watson pun banyak jual benda alah ni.

#3: Cawan.
 
Beli cawan jenis ni, takpayah risau pecah ke apa dah. Aluminum kot namanya. Lagi satu selain daripada tahan lasak, bila kau buat air panas memang tahan lama la panasnya. Kalau time pagi memang heaven lah. Hutan kan sejuk gila pagi-pagi, dapat secawan milo/kopi memang heaven.

#4 Bekas telur:
Ini kalau berniat nak bawak telur lah. Kalau aku memang benda ni aku bawak lah. Sebabnya telur selalu sesuai dengan pelbagai makanan, roti, nasi, bihun dan sebagainya. Demi untuk mengelakkan kau susah hati kot telur pecah dalam beg, baiklah beli bekas ni, takdanya pecah. Kecuali kalau kau pegi hantuk bekas telur ni kat mana-mana batang pokok, time tu mungkin telur kat dalam bekas ni pecah..haha.

#5 Tempat masak.
Taktahu benda ni namanya apa. Stove? Entahlah tapi camni lah rupa dia. Banyak je bentuk kat pasaran tapi bagi aku jenis camni senang, save ruang dalam beg. Dan paling penting tak berat sangat..hehe. Dan kalau tak salah, jenis ni ada yang tak payah pakai tin gas tu. Rasanya lah. Aku pakai jenis yang macam ni tapi attach dengan tin gas. Ala, tin gas yang size macam tin cat yang beli untuk spray kat projek KH masa sekolah dulu tu. Untuk kepastian tanya kat kedai cemana benda ni berfungsi, baru senang.

Ini contoh penggunaannya;
 

#6 Periuk (?)
 
Ini periuk+pinggan. Entah lah seperti biasa aku taktahu apa ke namanya benda ni. Dua dalam satu gitu. Again, save ruang dalam beg. Cuma jenis ni kau dapat periuk satu, penutup satu.

Haa, ini satu jenis lagi, aku guna jenis ni selalunya. Aku tengok kat tv, selalunya tentera guna benda ni. Ini kelebihan dia berbanding jenis kat atas tu ialah kau dapat dua periuk. So, takpayah susah-susah tak cukup bekas. satu buat masak nasi, satu lagi masak lauk. Dan yang penting boleh save ruang jugak sebab jenis ni pun boleh cantum jadi satu.

#7 Sleeping bag.
Ini extremely perlu dibawa. Seperti biasa, memang banyak jenis. Cari je yang berkenan di hati dan sesuai dengan bajet kau. Ini super penting sebab dalam hutan sejuk gila. Itu tak kira hujan lagi, memang kau bercakap pun keluar asap lah. Aku tak bawak sleeping bag itu hari, memang hampir nangis tapi tak jadi nangis sebab aku tetido dulu sebelum air mata keluar..haha.

#8 Lampu suluh
 
Sebab apa penting? Kot lah malam-malam nak membuang kan. So, kena bawak lah. Takkan nak membabi buta redah hutan malam-malam buta kan. Juga untuk mudahkan kau cari barang dalam khemah bila dah malam. Dan juga untuk pastika takdak pacat ikut masuk dalam khemah..hehe. Bukan ada lampu pun dalam hutan tu. So, sendiri mau ingatlah.

#9 Plastik 
Ini untuk letak segala toiletries, pin, purse ke segala mak nenek yang perlu dielak dari basah. Kalau kau tak kisah barang kau basah, biarkan je. Ini optional je pun. Oh, cuma ini penting untuk selamatkan handphone dari basah.

Untuk save ruang, apa lagi rajinkan diri isi barang nak bawak tu ke dalam botol kecik. Kalau malas nak buat camtu, pegi beli toiletries yang memang dalam bentuk mini, settle. Ianya sama ada kau beli toiletries dalam pek kecik ataupun beli botol kecik comel-comel dan refill sendiri. Itu semua depends on kau punya kerajinan dan bajet.

So, itu ja kot yang aku mampu recall buat masa ni. Tapi semua tu bergantung jugak lah kepada lokasi mana kau nak pegi, tempoh dan facilities kat tenpat tu. Lepas ada semua details tu baru boleh decide dan plan betul-betul apa yang perlu dan tak perlu dibawak bersama.
Sekian.

kredit pic: google

Mira.