Wednesday, July 25, 2012

sinetron bukan untukku

Assalamualaikum.

Hari ni nak meluahkan perasaan yang dah lama terbuku tapi tak pernah terluah. Kalau anda peminat sinetron tak payah baca kot, takut sakit hati pulak nanti.


Masalah dengan sinetron ni bukan pada jalan cerita tapi pada panjangnya episode tu. Jalan cerita selalunya menarik pada mulanya. Sebab lepas tu akan terus jadi mengarut sebab nak jadikan beratus episode kan. Terus meleret ntah apa-apa ntah. Muak lah bila setiap cerita heroin ada kembar, eksiden tapi tak mati lepastu hilang ingatan. Kalau tak hilang ingatan pun buat-buat hilang ingatan. Aku paling benci bila heroin terlalu baik. Baiknya melampau benar. Pada aku tu bukan kategori baik tapi bodoh..haha. ok, kasar! Tapi serius aku rasa kalau nak baik pun berpada-pada lah. macam pepatah melayu tu. 

Satu lagi aku menyampah slow motion dalam sinetron. Slow gila ok. Nak tembak orang pun dah satu episode. Tak gila nak tunggu habis keseluruhan cerita tu. Tak sanggup. Kalau aku surirumah yang duk rumah sepenuh masa dan takdak keja pun rasanya aku takkan layan sinetron. Aku tengok episode first dengan last je. tengah-tengah aku biar je. malas nak ambik tau. Tapi yalah, kalau dah cerita indon of course last sekali yang jahat jadi gila, mati takpun kena bunuh atau insaf mungkin. Yang baik pulak hidup bahagia. Tak kesah lah dengan dengan hero utama atau hero kedua. Sebab dua-dua pun sama jambu aku tengok.

Aku bukan pengikut setia mana-mana sinetron tapi yang aku tau selalunya idea memang best. Kalau jadikan novel memang boleh jadi best seller. Tapi too bad bila buat sinetron jadi merepek. Nonsense dan tak logic! Aku suka jugak cerita tak logic tapi bukan sampai tahap memperbodohkan minda aku sendiri. Sorry sinetron! Me no like yu..hoho. By the way, kepada peminat sinetron jangan marah ya. Aku hanya meluahkan perasaan je. Tapi aku ingat kata-kata kakak aku. Dia cakap tengok sinetron ada kebaikannya. Nak tau apa? Dia kata, “tengok sinetron bagi orang harapan, hari ni jadi kalau miskin papa kedana loser gila tapi jangan risau, esok mungkin tetiba jadi pewaris harta keluarga, ada pejabat sendiri tetiba jadi hebat. Hang tau dak sinetron bagi penonton berfikiran positif.” 
Ok, kakak aku memang sarkastik..haha.


p/s: buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.*tetiba iklan* Selamat berbuka :)


love, mira

Tuesday, July 24, 2012

M.I.A

Assalamualaikum.

Rindunya belog ni. Hmm..lepas exam hari tu banyak sangat benda nak kena settle. Broadband pulak Am lambat bayar tapi takpa lah orang baru start keja memang begitu, ekonomi baru nak stabil kan. Apa-apa pun thanks kakakku kerana sponsor broadband ni..hehe.

Okay, memandangkan ada kawan tanya mana aku pegi maka kena cerita sikit lah. Kat facebook tulis panjang-panjang jadi pening nak baca sebab kecik so kita cerita kat sini je lah eh. Kat twitter lagi sakit hati 140 character je, tak sempat mukadimah dah kena reject. sedih!

Seminggu lepas habis paper aku pegi terengganu. Cuti-cuti pun uum sangat banyak aktiviti luar. Boleh pilih nak join apa and of course kena bayar yuran tapi selalunya bawah rm100 kadang-kadang rm10 je bergantung pada aktiviti. So, aktiviti aku join ni nama bakti siswa. Again. Tapi sangat berbeza dengan yang aku pernah join dulu. Kali ni dengan keluarga angkat. Part keluarga angkat dan kampung tu punya aktiviti best cuma yang tak best pengurusan. Kalau ikut rasa marah ingat nak lempang sorang-sorang mereka yang konon hebat buat keja tapi hampeh. Booooo! Bajet senior kira bagus sangat lah kan. Ingat aku kesah? Heh..

By the way, terengganu cantik cuma ada lah beberapa tempat yang kotor. Normal lah takkan semua tempat sempurna kan. Sedih sikit sebab pantai belakang umt tu kotor dan ada keluarga angkat yang kutuk student  situ kan. Walaupun aku bukan student situ tapi terasa jugak lah bila student dipersalahkan. Aku rasa semua orang bertanggungjawab. Bukan student semata-mata. Come on lah..jaga kebersihan sama-sama lah senang  cerita, jangan pandai tuding jari je.

Eh, tetiba aku melalut dengan panjangnya kan. Lepas balik dari terengganu, lepak kat rumah dan kemas  barang-barang yang masih dalam kotak lagi. Banyak woh. Lepastu dah ramadan. So, begitu lah aku m.i.a @ missing in action. Tak hilang pun cuma relax kat rumah tanpa dunia maya buat seketika. Start online je banyak lah email nak kena check, berita yang tak sempat nak update. Rasa ketinggalan zaman jap nasib baik ada Pipah yang selalu update berita terkini hiburan sensasi..hoho. Thanks Pah ;)

Akhir kata saya nak mintak maaf kalau awak-awak ni ada cari saya nak cerita masalah, ada nak share apa-apa saja tapi saya tiada. I'm so sorry but I love you.. (^_^)v


*Tahniah pada kawan sekolahku, Mas dengan Syamin yang dah selamat bertunang. Semoga dipermudahkan segala urusan selepas ni.

*Tahniah kepada Najwa sebab dah berbaik balik dengan teet..ehem. Kawin kang jangan lupa jemput aku pulak..haha.

*Goodluck kawan-kawan. Result final hari tu dah nak keluar kan. Goodluck kepada diri sendiri jugak :))



SAYA SAYANG AWAK SEMUA!

Love, Mira.