Saturday, July 22, 2017

Raya Sa-orang Mira Edisi 2017 Part 2

Sambungan daripada  Raya Sa-orang Mira Edisi 2017

-The Preparation-


Hari sabtu, satu hari sebelum raya..

Macam biasa, bangun prepare sahur dan makan dan tak boleh lelapkan mata sampai ke siang. Pagi tu sambil tunggu ayah balik dari battle dia (beli santan) aku pun melepak sambil google resepi-again..haha. Di musim raya memang santan laris gila weh..biasalah bukan masakan melayu la tak bersantan berkolesterol kan. Ayah beli 5 ekor ayam, 2 for me untuk ayam percik, 1 for him untuk nasi beriani ayam, 1 for mak untuk rendang dan lagi satu i don't know man..haha. I don't know sebab aku spend almost tiga jam basuh ayam 5 ekor tu lepastu aku agak-agak ja portion untuk each and everyone. Kiranya 3 ekor tu mak, ayah aku bahagi sesama depa lah untuk masak. Aku cuci ayam memang lama sebab distraction banyak bila duk depan sinki lepastu datang mood perfectionist memang ayam tu aku perhati satu-satu.. -___-

Sebelum ayam ni, aku siapkan marinate untuk daging bakar thai. Yeap, resepi google jugak. Terima kasih google di atas kewujudan yang sungguh membantu itu. Marinate letak dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Aku rasa berjaya perap more than 24 hours sebab aku ingat aku settle perap daging dalam 9 am sabtu, esoknya ahad around 12 pm macam tu baru bakar. Memang kaw weh! Takdan ambik gambar sebab weh barbecue tengah panas lepastu makan, anda rasa saya ada masa untuk tangkap gambar makanan? Nope, mood pun dah lari pi Hatyai dah k. InsyaAllah nanti aku up resepi sebab serious sedap, adik aku, Dondi macam tak percaya aku buat lepastu cakap "beli kedai mana ni?". I was like dude, raya ni mana ada melayu buka kedai? Duh. Tapi sila faham, maksudnya sedap level kedai k. Keyword, perap more than 24 hours people..ahh-mazing! Menyesal tak makan banyak sebab aku tido time orang makan LOL.

Next, aku buat perapan ayam percik. Yang ni lama sebab cari itu ini kupas itu ini lepastu distraction banyak. Around 12pm baru siap perapan, so selesai la tugas aku haritu untuk raya dish. Tetapi guys keja aku banyak lagi..kuih raya ada lagi satu batch, nak cuci toilet, nak hang langsir. Dan aku extra slow buat keja sebab jari aku yang tersepit pintu kereta sehari sebelum tu.


Ada gambar first round bakar ayam ja sebab waktu tu tak panas lagi lepastu kosser lah weh nak makan lepastu lena haha. Ni pun kakak aku yang snap, aku tengah membara kat dapur yang berkuap. Weh masak sambil pakai tudung k rasa macam heroin drama melayu duk rumah sendiri pun pakai tudung haha. Tak, sebab ada guest mai beraya. Kena stay pakai as it should be kalau dak, aku dah salin pakai t-shirt koyak fav aku yang ayah ugut nak buang bila aku takdak kat rumah.

Tahun ni pertama beraya kat rumah sendiri, lagi kecoh lagi penat. Kalau beraya kat kampung dan aku penat, aku pi lena sejam dua haha. Tapi kan kat rumah ni pun boleh jugak pi lena sejam dua cuma bila bangun hang stress teringat banyak keja tak siap and nobody can cover you sebab semua pun banyak keja. Overall aku puas hati sebab kebanyakan benda aku aim nak buat semua menjadi la. Alhamdulillah ;)

p/s: Aina tahun ni memang cari penyakit, dia buat beberapa benda yang aku takleh tolerate. Dari malam raya sampai ke pagi raya aku jadi Rayazilla guys! -__-"
Next post k.


28 Syawal 1438H
M.

Tuesday, July 18, 2017

Raya Sa-orang Mira Edisi 2017

Assalamualaikum

Kali terakhir aku cerita pasal raya adalah di tahun 2015, tahun lepas aku skip. Sebab tahun lepas dua minggu terakhir puasa aku sibuk setelkan kerja khusus sejarah PT3 untuk student aku yang hampir 100 orang jugak la. Dengan kepelbagaian latar belakang student, kelas first, kelas tengah dan kelas terakhir..percayalah aku memang tak sabar nak habiskan contract kerja aku. Kelas terakhir hampir satu kelas tak boleh membaca dan menulis dengan baik. Aku syak mengira matematik asas pun depa tak lepas. Inilah sebab mengapa 3M (Membaca, Menulis & Mengira) penting, dulu elok ada 3M depa rombak jadi apa taktau la. Aku takmau bebel pasal ni, mungkin di lain post. Disebabkan aku memang tak peduli raya aku macam mana tahun lepas, aku pun tak update ler blog ni..sebab aku hanya nak menikmati hidup aku lepas selesai dibelenggu masalah exam murid-murid. Wei penat gila jadi cikgu.

Tahun ini, Edisi 2017 untuk Raya Sa-orang Mira kembali lagi..haha macam ada orang kisah. Ok, tahun ni tahun pertama kami beraya di rumah sendiri di Perlis. Raya kedua baru balik ke Perak. Di atas sebab yang sangat jelas iaitu Tok kami dah kembali ke Rahmatullah pada awal Februari tahun ini. Aku dapat tiket ets untuk tarikh 22hb june (Khamis) iaitu bersamaan birthday ayah aku..yay! Dan balik semula pada 3hb julai (isnin) yasss ambik cuti seminggu lebih la, bukan selalu ye dak..hehe. Mujur bos iols sporting tapi dua minggu sebelum raya tu aku keja macam nak gila la. Sejujurnya sepanjang Ramadan tahun ni schedule aku pack dengan exam, keja dan lain-lain hal. Tahun ni dapat 3 hari berbuka kat rumah..huhu. Tapi Alhamdulillah la daripada takdak kan ;)


Hari jumaat, dua hari sebelum raya...

Kami keluar beli barang untuk buat kuih raya dan teman Aina beli tudung raya dia. Masa teman Aina tu aku tersepit pintu kereta, rasa dia loya jugak la sebab berlekuk dan berdarah di ibu jari kanan aku. Masa tu terfikir macam mana nak buat kuih raya ni, mampos la darah menitik dalam makanan pastu semua orang jadi raja bersiong haha. Mujur la ada disposable sarung tangan yang transparent tu..selalu aku guna kalau kena potong cili kering yang panas tu, untuk elak tangan rasa pijar.

Malam lepas tarawih terus buat satu batch kuih raya a.k.a biskut kacang. Ini mak punya kegemaran, so kena buat. Dah tu mak request nak banyak sebab nak bagi kat orang. See, my mom everybody! Dia confident ja macamkan biskut aku buat sedap sangat..haha. Am dengan Aina macam biasa ada kolaborasi buat cornflakes madu..weeee suka gila sedap crunchy. Aku buat biskut kacang tu sorang-sorang tau..depa tolong susun kacang dengan calit kuning telur ja. Overall ok la taklah aku rasa kesepian sebab takdak orang tolong.

Sepanjang dua minggu terakhir ramadan aku memang bangun awal 4.50-5.00pagi camtu sebab bujang dan kena harap dengan diri sendiri kan untuk bangun sahur. Lepastu pukul 7.20pagi camtu biasa aku pi clock in sebelum balik sambung keja kat bilik itupun kalau tak kena buat tugas luar. Disebabkan itu aku memang lepas sahur, subuh memang takleh lena dah..maybe 10-11pagi baru rasa mengantuk tu mai balik. Sama jugak kat rumah..pagi-pagi tu celik mata tapi bosan sebab tv takdak cerita best kan. Lalu aku terdengar mak ayah aku sembang...

Ayah: Kita nak masak apa eh?
Mak: Taktau la..ketupat dengan rendang la
Aku: Mira nak buat ayam percik (confident guys, aku confident k walaupun baru lepas google resepi)
Ayah: Ok jugak tu. Buat seekor ayam la.
Aku: Orait.
Ayah: Eh mungkin dua ekor, takut tak cukup
Aku: Ha?? (Terpinga-pinga sebab hairan pasaipa nak bebuka makan ayam banyak-banyak ni)
Ayah: Esok raya kita bukan tau berapa orang nak mai
Aku: ... *speechless*... 

Aku offer diri untuk masak for berbuka guys, mak ayah aku paham aku offer nak masak untuk raya T_T

Nantikan sambungan drama ini..
Bahagian kedua: Raya Sa-orang Mira Edisi 2017 Part 2


24 Syawal 1438H
M.

Monday, June 12, 2017

Percaya pada rezeki tapi..

Assalamualaikum.

Sebagai manusia ni, kita kena percaya pada rezeki tapi..janganlah pulak malas berusaha. Contoh paling mudah, hang percaya hang akan berjaya dapat straight A SPM tapi hareeeem nak buka buku seminggu sekali pun payah. Usaha takdak, lepastu berangan nak berjaya bullshit betul perangai gitu. Feeling remaja sangat pakai contoh SPM haha.. Tiap kali lepas SPM aku macam aku kira dah berapa tahun benda tu berlalu dan fuh terdiam sejenak sebab tua weh =_=

Oh previous post aku macam dramaqueen sikit sebab pikir pasal duit kan.. Don't worry bebeh i'm fine..in few days i dapat gaji..wehaa. Rezeki itu ada, kalau rasa susah, DOA. Dah, jangan sampai aku masuk mode setazah. Silap-silap terceramah lima perenggan satgi..mau pening baca. I survived! Selain daripada mak ayah yang menghulur sedikit sebanyak, bisnes iols ok la jalan jugak so ada sumber kewangan tambahan di situ..amin. 

Zaman sekarang ni biasalah bila orang buat dua kerja pada waktu yang sama kan. Dah banyak dah orang buat bisnes as part time. Personally aku rasa ok ja, asalkan tugas hakiki tak terganggu..tak guna barang pejabat untuk kepentingan bisnes sendiri, tak curi masa bekerja untuk buat bisnes. Kalau masa rehat, lepas waktu pejabat aku rasa ok ja. Bisnes ni banyak benda nak kena pastikan, terlalu mencabar walaupun hang sekadar menjual air tebu di bazar ramadan. Sedapnya air tebu, balik rumah nanti nak request la.

Aku ingat lagi Kak Dila, ex-roommate aku masa di UUM dulu selalu pesan, kalau awak nak bisnes awak kena pastikan awak jujur dan ikut prinsip muamalat yang betul..kena ingat pegangan agama sebelum awak fikir pasal untung. Waktu tu aku tak mula meniaga pun lagi, hanya borak kosong dengan Kak Dila. Lama juga aku fikir nak buat bisnes apa, apa yang mampu handle dan sebagainya. 

A year after that baru aku mulakan bisnes kecil-kecilan aku, tahun 2014 kalau tak salah aku. Tu pun sebab lepas timbang habis apa yang aku nak buat. Belajar pasal bisnes dengan praktikal tak sama guys. Kalau buat task lecturer yang suruh meniaga pun still tak sama, sebab task tu selalunya bersifat sementara (satu semester contohnya). In real life, hang kalau boleh nak berniaga dan nak bisnes hang sustain as long as you want lah kan. Nak mulakan bisnes tak susah, nak kekalkan bisnes tu yang payah. 

Sejujurnya ada phase aku nak mengalah, banyak kali. Tapi asal nak mengalah ja banyak pulak orang pm tepi tanya weehee. Oh yang menariknya aku masa mula setup bisnes memang zero lah lepastu sampai harini aku tak pernah jual kat kawan-kawan aku. Eh tak, ada dua orang ja kawan aku yang aku pernah jual iaitu roommate aku, Syaza dan kawan praktikal aku, Yanie. Oh ya, aku jual handsock ja..so taklah widely use macam shawl or blouse so aku memang fokus kecil-kecilan saja. 

Kalau hang nak mulakan apa-apa bisnes yang penting pada aku ialah hang kena yakin dan buat research sikit la. Kena ada juga la plan strategi hang macam mana. Kalau tak banyak pun at least hang ada startegi sikit-sikit, by the time hang run bisnes hang akan improve la. Aku tak sarankan skincare especially sekarang banyak skincare mercuri..weh seram kot. Atau jual fake kosmetik, unauthorized contact lens dan fake braces. Dan juga aku tak sarankan dropship, ini jika hang sejenis macam aku..kena ada barang depan mata baru reti jual. Aku tak reti nak explain benda yang aku sendiri takda experience, ni kira kelemahan aku la kot.

Cuma sekarang ni konsep aku, aku pentingkan pelajaran, kemudian kerja aku dan last sekali baru bisnes. Set your priorities straight guys and insyaAllah good things will come. Gituh, alamak termasuk mode setazah..biasa la bulan ramdon kan. Kalau hang surirumah dan belum ada anak or ada anak sorang dua, boleh ja hang mulakan bisnes ni. At least ada income, lepas la nak shopping tudung raya. Motif? Perempuan kan kalau ada seratus tudung pun tetap ada masalah tudung tak matching dengan baju..LOL. 



Salam Nuzul Quran ;)
17 Ramadan 1438H.
M.