Sunday, October 22, 2017

Sunday, September 10, 2017

Edisi Mudah: Sup Jagung & Crabstick

Assalamualaikum.

Lama sangat dah aku tak share resepi mudah kat belog ni, faktor utama malas dan lupa ambik hasil masakan lepas dah siap masak tu. Resepi ni mudah ja sebab hanya perlu didihkan ja. Aku pakai rice cooker pun elok ja menjadi dan sedap!

Resepi asal dapat dari google, banyak belog share resepi ni. Tapi aku macam biasa, olah ikut sedap tekak, kalau tak sedap diam ja lah. lel.


Resepi sup jagung & crabstick 

Bahan:
1 tin jagung manis (ala krim)
1 paket Crabstick
1 kiub ayam
1 biji telur
Air
Bawang goreng
Cili padi

Cara-cara:
1. Didihkan air dalam 2 gelas macam tu, aku agak-agak separuh rice cooker aku ja sebab takmau melimpah sup tu nanti. Masukkan kiub ayam sekali dalam periuk tu.
2. Kemudian sambil tunggu air mendidih dan kiub ayam larut, boleh la carikkan crabstick tu. Lepastu,  masukkan semua crabstick dalam periuk.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk kecik dan pukul telur tu. Mana tau kot telur busuk kan, naya! Dah selesai, masukkan telur dalam periuk.
4. Boleh tabur bawang goreng dan cili padi untuk hiasan. Optional.
5. Siap dah!

Versi aku, memang kena ada cili padi ;)

* Aku tak letak gula dan garam sebab jagung dalam tin tu dah manis, kiub ayam dah masin. So, setel.
* Tak letak bancuhan tepung jagung jugak, sebab tak suka bau dia.
* Telur guna sebiji ja, sebab taknak heavy sangat.
* Boleh letak lobak merah kalau suka, didih awal sama timing dengan kiub ayam jadi lobak tu sempat la lembut elok.



M.

Tuesday, September 5, 2017

Cuti semester yang sebenarnya tak cuti pun

Assalamualaikum.

September sudah. Aku dah terlangkau Ogos sebab agak busy. Cerita raya puasa tak habis lagi sebenarnya tapi biaq la situ..ni dah melepasi raya haji dah pun haha. Ingatkan ketika cuti semester dua bulan ni aku boleh relaks goyang kaki sambil streaming movie online disamping menambah lemak. Rupanya tidak gais, itu semua dalam imaginasi aku semata-mata. Part tambah lemak ja yang berjaya buat :P Hanya minggu pertama lepas raya puasa ja aku terkebil-kebil selama seminggu sebab takdak keja. Lepas minggu tu berakhir hahaha welcome workload!

Bila keja seharian jenis kena menghadap skrin laptop/komputer memang cukup time hang rasa nak sorok laptop hang jauh-jauh. Jelak tengok skrin, rasa nak muntah pun ada. Bad thing yang efek aku ialah aku semakin rabun. Tak payah pi check kat kedai spek pun tau dah sebab nak baca signboard pun lembab. Even bila pakai spek pun bila dalam jarak tertentu aku dah takleh nak detect perkataaan yang guna font kecik. Sebab concern aku pun mula makan carrot dengan lebih kerap. Kakak aku suggest makan blueberry sebab bagus untuk penglihatan jugak tu. We will see la, next week kita try amalkan.

Sebenarnya coursework component aku dah selesai manakala research component akan bermula bila semester baru bermula minggu depan. Masalahnya research proposal due this week. Kena hantar even before semester start. Gamble habis lah aku dengan supervisor aku tak cari lagi. Yes, cari masalah sungguh la last minute gini. Semoga urusan aku dipermudahkan. Jangan tiru perangai last minute ini, tiada kebaikan pun sebab buat diri sendiri stress ja.


M.